Oblik tela

Izbor odevnih kombinacija za A građu

Kada dama ima uža ramena od bokova ili naglašene bokove, zatim jasno definisan struk, manje grudi, a pogotovo ako donje delove garderobe kupujete za broj veći od gornjih, može biti sigurna da ima A oblik tela ili tzv. oblik „kruške“.

Prilikom izbora garderobe je nejčešće cilj da A građa postigne ravnotežu između ramena i bokova, a za to postoji više načina.

Boje

Svetle boje „vizuelno proširuju“ a tamne „sužavaju“. Iz tog razloga svetlije boje biramo za gornje delove kako bismo vizuelno proširili gornji deo, a tamnije boje za donje.

Preporuka je da sako svetle boje bude kraći ili do najšireg dela bokova. Bitno je da ne pada preko najšireg dela kako ga ne bi još više vizuelno proširio.

Suknje

Za A građu je karakteristično da su bokovi značajno širi od gornjeg dela. Da bismo održali sklad vodimo računa da preko najšireg dela bokova nema nabora ili džepova koji bi ih dodatno širili.

Ako nam se dopadaju volani i nabori postavljamo ih ispod najšireg dela butina. Široke suknje se takođe šire tek od bokova.

Zanimljive, asimetrične suknje kada se šire ili imaju ukrase, preporuka je da ukras bude postavljen ispod najšireg dela bokova, a idealno u predelu kolena.

Pošto su često kod A građe noge punije, opredeljujemo se za suknju koja se blago širi od bokova. Ukrasi kao što su dugmad, šnale i pojas mogu biti u najširem delu ako ne dodaju volumen. Falta ili deo koji se širi kod suknje na preklop treba da počinje ispod najšireg dela bokova. Ako počne iznad najšireg dela, dodatno će ga širiti.

Kada je struk lepo naglašen, bez obzira na šire bokove, klasična „olovka“ suknja je odličan izbor kao i za građu tipa Peščani sat, ali je preporuka da se biraju tamnije boje.

Pantalone

Kako su kod A građe ramena uža, a širi bokovi i u isto vreme jasno definisan struk, dame markantnije A građe žele vizuelno da „suze“ bokove.

Kroj u predelu bokova treba da bude što jednostavniji, sa što manje nabora ili bez njih. Džepovi ne treba da budu veliki i naglašeni ili našiveni preko, jer na taj način vizuelno šire bokove.

Pantalone mogu pratiti liniju tela i biti klasične „cigaret“ pantalone, ali tako da ne budu mnogo uske. Visoke dame se mogu poigrati i sa dužinom i opredeliti za 7/8 ili 3/4 pantalone.

Haljina

Pošto su haljine na preklop uglavnom V izreza, dobro je da sam izrez bude malo širi i ne previše dubok kako ne bi vizuelno sužavao ramena.

Struk treba da bude „na svom mestu“, a rukavi mogu imate različite nabore čime će vizuelno proširiti gornji deo. Deo od struka je najbolje da bude blage linije, ali na bokovima bez nabora da ne bi dodatno širio bokove. Ako dama voli da nosi široku suknju, preporuka je da bude sašivena iz gloha, tako da u gornjem delu prati liniju tela, a da se širi od bokova naniže. U donjem delu se može dopuniti i nekim karnerom.

Izrez

Jedan od načina da istaknemo i vizuelno proširimo ramena je takozvani „čamac“ izrez. Čamac izrez stoji dobro i sitnijimm i krupnijim damama.

Horizontalne pruge vizuelno proširuju, pa kod A, odnosno „kruška“ građe, želimo da vizuelno proširimo gornji deo tela. Majica, bluza čak i šanel kostim mogu biti sa horizontalnim prugama.

Da rezimiramo: pošto svetle boje „vizuelno proširuju“ a tamne „sužavaju“, svetlije boje biramo za gornje delove, a tamnije za donje. Svetao sako je kraći ili do najšireg dela bokova. Bitno je da ne pada preko najšireg dela kako ga ne bi još više vizuelno proširio.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *