Oblik tela

Kako odabrati kroj pantalona?

Kao većinu odevnih predmeta i kroj pantalona je dobro birati u skladu sa oblikom tela, ali i visinom.

Što se tiče visine, dame koje žele vizuelno da izduže svoju figuru biraju pantalone sa što je moguće dužim nogavicama. Ovo je opšte pravilo bez obzira na tip građe.

Međutim, pri izboru pantalona, neophodno je voditi računa i o obliku tela. Pa, kako odabrati kroj pantalona za sebe?

V građa (ili obrnuti trougao)

Kod V građe su ramena šira od bokova, pa nam je cilj da vizuelno proširimo bokove. To možemo postići dodavanjem detalja kao što su džepovi, različiti nabori ili neobičan pojas preko bokova. Široke pantalone nabrane u struku su takođe dobar izbor.

Zatim, svetlijim pantalonama takođe možemo vizuelno proširiti bokove.

A građa (ili kurška)

Karakteristično za A građu su uža ramena, širi bokovi i u isto vreme jasno definisan struk. Sada želimo da postignemo suprotno u odnosu na V građu, da vizuelno suzimo bokove.

Kroj u predelu bokova treba da bude što jednostavniji, sa što manje nabora ili bez njih. Džepovi ne treba da budu veliki i naglašeni ili našiveni preko, jer na taj način vizuelno šire bokove.

Pantalone mogu pratiti liniju tela i biti klasične „cigaret“ pantalone, ali tako da ne budu mnogo uske. Visoke dame se mogu poigrati i sa dužinom i opredeliti za 7/8 ili 3/4 pantalone.

H garađa (ili pravougaonik)

Kod H građe je karakteristično da su bokovi i ramena približno iste širine, ali struk nije naglašen. Kod H građe preporuka zavisi od toga da li je dama izuzetno vitka, dečačke građe ili je krupnija.

Za dečačku građu su preporuke slične kao za V građu: šire pantalone, sa dosta nabora i detalja u predelu bokova. Cilj je da se doda volumen i da bokovi deluju zaobljeno.

Za razliku od dečačke građe, markantnim damama odgovaraju jednostavne, ravne, lepo ukrojene pantalone u predelu bokova. Pošto ne želimo da vizuelno proširimo bokove, poželjno je da ne koristimo reljefne detalje ili naglašene džepove. Kako bi se vizuelno „formirao struk“ predlog je da bluza bude u boji drugačijoj od pantalona. Kaiš i kraće jakne ili blejzeri će takođe vizuelno formirati struk.

O građa (ili jabuka)

Dama O građe je šira u predelu stomaka, ali su najčešće upravo noge deo koji želi da istakne. Odličan izbor su pantalone koje prate linije nogu. Mogu biti različite dužine i neobične boje. Najbolje je kombinovati sa ležernim bluzama ili tunikama. Izgled se može naglasiti i zanimljivim aksesoarima poput duže ogrlice, naočara za sunce ili neobičnim cipelama.

Peščani sat (ili osmica)

Oblik peščanog sata se smatra idealnom figurom. Ramena i bokovi su približno iste širine, ali sa jasno definisanim strukom. Pantalone visokog struka su dobar izbor kao i pojas kojim će se dodatno naglasiti struk. Izbor nogavica zavisi od oblika nogu. Ovoj figuri će uvek odgovarati lepo ukrojene pantalone, bez mnogo nabora i suvišnih detalja u predelu bokova. Nogavice mogu pratiti liniju noge poput „cigaret“ pantalona ili se mogu blago širiti od kolena kao što je predlog kod A građe, pa će u kombinaciji sa višom štiklom izdužiti nogu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *