O stilovima

Romantičan stil – istorija

Romantičan stil se danas smatra najženstvenijim i u isto vreme veoma zanimljivim stilom. Podrazumeva nabore, volane, čipku, mašne i ukrase od veza. Tkanine su lagane, mekane i nežne. Dezeni su takođe nežni: veoma često sa cvetnim motivima, sitnim kvadratićima, kašmir šarom ili tufnicama.

Za romantičan stil se uglavnom vezuju pastelne boje. Ovaj stil je često prisutan kod kreativaca: slikara, pisaca, muzičara, ljudi koji vole filmove, muziku, pozorište, stare fotografije, ručne radove…

Kako romatičnu prirodu karakteriše kreativnost, ako osoba teži da istakne osećanje ili stav , romantičan stil često može da bude sa notom ekstravagncije, odudara od uobičajenih kombinacija, dezena i formi.

Istorija

Romantizam je kao umetnički, književni, muzički i intelektualni pravac nastao u Evropi krajem osamnaestog veka. U većem delu Evrope je dostigao vrhunac tokom prve polovine devetnaestog veka.

Akcenat je bio na emocijama i individualizmu, idealizaciji prirode, a izražene su bile sumnja u nauku i industrijalizaciju. Naglašeno je bilo veličanje prošlosti, posebno period srednjeg veka.

Ovo je velikim delom bila reakcija na industrijsku revoluciju, društvene i političke norme u doba prosvetiteljstva i naučnu racionalizaciju prirode. Najsnažnije se ispoljavao u književnosti, muzici i vizuelnoj umetnosti.

Moda devetnaestog veka i romantičan stil

Haljine su imale prenaglašene rukave sa velikim naborima, a ramena najčešće spuštena. Struk je bio uzak, najčešće malo niži od svoje prirodne pozicije. Donji deo haljine je takođe bio širok sa veoma mnogo nabora.

Pelerine

Aktuelne su bile teške, čvrste tkanine poput brokata. Popularne su bile pelerine, ogrtači preko ramena i velike šal-marame od čipke ili satena.

Početkom devetnaestog veka je struk haljine bio visok, tik ispod grudi. Romantična slika ‘idealne’ žene iz tog perioda je bila „nežna i melanholična“. Njene glavne karakteristike bile su jednostavnost i prirodna lepota, inspirisana srednjevekovnim načinom života i umetnošću.

Danas

Period romantizma je i danas inspiracija mnogim dizajnerima. Volani, nabori, široki „puf“ rukavi se mogu videti u kolekcijama za jesen/zimu 2022 kod Diora, Valentina, Murada.

Pelerine su činile značajan deo prošlogodišnje kolekcije Valentina.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *