Modna kapsula

Kako formirati svečanu modnu kapsulu

Planiranje odevnih kombinacija doprinosi uvećanju našeg sampouzdanja, a u isto vreme nam štedi vreme i novac.

Pre nego što započnemo sa izborom odevnih predmeta, korisno je pripremiti spisak događaja na koje očekujemo da ćemo biti pozvani i kojima želimo da prisustvujemo. Spisak događaja koji pokriva narednih šest meseci do godinu dana treba da sadrži i informacije da li su to formalni ili neformalni susreti i da li se očekuje poštovanje nekog dress-koda.

Zatim, kako želimo da se ponašamo i osećamo na događaju? Da li smo aktivni, krećemo se i igramo ili veći deo vremena provodimo sedeći?

Pokazaćemo na jednom primeru način na koji može da se formira mala svečana modna kapsula.

Prvi korak: Potražimo inspiraciju

Dame koje vole ležeran ili ležerno klasičan stil često najveći deo vremena provode u pantalonama i udobnim džemperima ili ležernim bluzama. Iz tog razloga izbor svečanih odevnih kombinacija može predstavljati napor. Upravo nas je to inspirisalo da formiramo svečanu modnu kapsulu čiju će osnovu činiti bar jedan par pantalona.

Kada se bavimo svečanom modnom kapsulom, praktično je uključiti bar jednu suknju, ali tako da odaberemo model koji će nam biti udoban, koji je u skladu sa nama, našim načinom života, stilom i građom. Izborom odgovarajućeg materijala možemo svaki model suknje učiniti svečanim.

Drugi korak: Izbor dve siluete

Odvojimo nekoliko silueta koje nam se dopadaju. Ako nismo sigurne šta odgovara našem tipu građe, najbolje je isprobati u prodavnicama što više različitih modela haljina, suknji i kombinezona (jumpsuits) kako bismo videle u ćemu se osećamo dobro i dopadamo sebi.

Zatim, od svih izabranih silueta se odlučimo za dve koje će činiti osnovu svečane modne kapsule. Naravno, kasnije je možemo proširiti i dopuniti.

Dve siluete sa prve slike mogu predstavljati haljinu i kombinezon (jumpsuits). Međutim, u ovom primeru opredelićemo se da to bude dvodelna haljina, odnosno pantalone i bluza kako bismo postigli više odevnih kombinacija.

Tekstovi koji predlažu izbor garderobe u skladu sa građom se nalaze u kategoriji Izbor prema obliku tela, a kao inspiracija mogu poslužiti i tekstovi Svedeni modeli za svečane prilike i Boje za svečane prilike.

Treći korak: Paleta boja

Za osnovu modne kapsule, odnosno prve odevne predmete, poželjno je odlučiti se za neutralne boje iz palete koja odgovara našem tipu. Na taj način ćemo dobiti četiri odevne kombinacije.

U primeru ćemo se opredeliti za dve boje, tako da imamo dve monohromatske (u jednoj boji) odevne kombinacije koje su elegantne i izdužuju figuru.

Pri izboru boja na ovaj način je potrebno voditi računa i o tipu građe. Dama koja ima građu peščanog sata može birati jednu svetlu i jednu tamnu boju. U našem primeru smo odabrali bež i braon.

Međutim, ako dama ima značajnije naglašena ramena pa je V građe, ili značajnije naglašene bokove tako da je A građe, preporuka je da bira boje koje su sličnog intenziteta kako bi mogla da ih kombinuje i „održava vizuelnu ravnotežu“.

Ako već imamo svoju omiljenu svečanu odevnu kombinaciju, upravo boje koje su tu zastupljene možemo uzeti za bazu modne kapsule.

Ako je pak to odevni predmet od dezeniranog materijala, biramo boje iz naše palete koje su već prisutne. Cilj je da odeća koju smo već nosili na svečanostima i u kojoj se osećamo prijatno bude uključena u prvu verziju modne modne kapsule.

Četrti korak: Dopunimo trećom siluetom

Da bismo dobili funkcionalnu modnu kapsulu, možemo dopuniti nekom bluzicom, a još bolje trećom dvodelnom haljinom. Na ovaj način sa šest odevnih predmeta dobijamo devet odevnih kombinacija.
U ovom primeru smo odabrali svetlucavi materijal koji se može kombinovati sa već izabranim bojama.

Peti korak: Izbor aksesoara

Monohromatske odevne kombinacije su uvek elegantne. Odgovarajućim aksesoarima ih možemo dopuniti, ali i transformisati. U tome nam mogu pomoći marame, ogrlice, ali i aksesoari poput fascinatora, toka, rajfova, hatinatora o čemu ćemo pisati uskoro.

Fotografije su preuzete sa Pinteresta i Canve

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *