Aleksandra Ćoćić,  Boje,  Modni Stilista

Boje za svečane prilike

Kada razmišljamo o garderobi za svečane prilike veoma je bitno odabrati boju koja nam odgovara. Međutim, ne samo po tenu i kosi, nego onu koja je u skladu sa našom ličnošću. Svaka paleta sadrži i blage i živahne boje od kojih su sve podjednako važne za naše planiranje garderobe.

Bez obzira na to da li je haljina jednostavnog kroja namenjena pretežno poslovnim odevnim kombinacijama možemo je aksesoarima učinimo „svečanom“. Ako je kroj baš za svečane prilike, kada nam njena boja odgovara, možemo je nositi mnogo puta i uvek ćemo izgledati sveže i „posebno“.

Neke od nas se mogu osećati prijatnije ako izgledaju nežno, dok se druge mnogo bolje osećaju kada nose jasne i jače boje iz svoje palate. Mnoge od nas najviše vole da nose neutralne tonove zato što je to siguran izbor. Osim toga, vrlo često biramo garderobu u skladu sa raspoloženjem ili u skladu sa određenim prilikama i događajima. Sada ćemo analizirati boje za svečane prilike po tipovima.

Tip ZIMA

Za zimu su karakteristične jasne, vibrantne boje, te dame koje vole intenzivne boje imaju veliki izbor. Tu je prava zelena. Zelena boja se dobija od plave i žute, a za tip Zima su plava i žuta pomešane u jednakom odnosu. Ove godine su izuzetno popularne kineska plava i intezivna ciklama koje idu na ruku Zimi. Ako Zima želi da bude u trendu i šik, ovo je dobar izbor bilo za celu odevnu kombinaciju, a može biti i samo za odabrani detalj.

Što se neutralnih boja tiče, kada Zima želi da „ide na sigurno“, tu su bela, crna i prava siva srednjeg intenziteta sa kojima nikada ne može da pogreši.

Tip LETO

Za leto su karakteristične blagi tonovi, pastelne i nežne boje. Pasteli se ove godine veoma nose i samim tim se mogu lako pronaći odevni predmeti u tim bojama. Tu su pastelna nežno ružičasta, nežno ljubičaste kao i nežna mlečna bela.

Kada su tamnije nijanse u pitanju, tu su boja vina, kao i prigušena tamno plava.

Ako Leto želi da ostavi jak utisak i nosi intenzivniju boju, tu je boja Lubenice kao i intentzivna plavo-zelena.

Tip JESEN

Jesen lako nosi intenzivne boje, ali u prigušenim varijantama. Tu su narandžasta koja je se takođe ove sezone veoma nosi. Tu su i sve nijanse zlatne.

Ako Jesen želi da ide „na sigurno“, tu je ostriga bela i sve nijanse bež, od svetlo bež do karamele, pa boje čokolade.

Jesenji pastel je divna boja kajsije.

Tip PROLEĆE

Proleće odlično izgleda u blistavim toplim bojama. Tu je narandžasto crvena koja je takođe veoma popularna ove godine i viđena na modnim revijama. Tu su i sve nijanse žuto-zelene, od trave do najsvetlije žuto zelene. Tu je i „periwinkle“ boja, prava ljubičasta boja proleća iz koje je izvedena nova „very pery“ boja.

Kada su u pitanju neutralne boje, divno će izgledati u boji slonovače, pravoj žutoj kao i u boji kamilje dlake.

Fotografije su preuzete sa Pinteresta.

Aleksandra je odličan poznavalac boja na našim prostorima, sa više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje. Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete kontaktirati mailom na alexc027@gmail.com ili direktnom porukom na Instagramu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *