Aleksandra Ćoćić,  Boje

Primer usklađivanja boja sa tenom

Teorija o boji u skladu sa godišnjim dobima inspirisana je studijama nemačkog umetnika i koloriste Johanesa Itena, iz čuvene Bauhaus škole. On je otkrio snagu fizičkog, personalnog kolorita i izbora boja koje su uvek komplementarne i u pogledu tona i u pogledu intenziteta.

Otkrivanjem svojih boja i svoje lične palete izgledamo bolje, u potpunom skladu sa sopstvenim koliritom. Naravno, razumnije i jednostavnije kupujemo, a svaki deo naše garderobe se slaže sa ostalim odevnim predmetima i kombinovanje više nije problem.

Prilagođavajući Itenovu teoriju modi, dobili smo 4 palete godišnjih doba, kao vodiče za planiranje odeće, šminke, garderobe…

Na primer, boje jeseni se se zasnivaju na zlatnim tonovima, a boje proleća imaju jasne, žute prizvuke. To su TOPLE palete.

Boje koje odgovaraju tipu jesen su: tamno smeđa, boja kamilje dlake, bež, narandžasta, zlatna, mahovina zelena.

Predivna Džesika Alba je tip jesen. Na prikazanim primerima je možemo videti sa pepeljasto plavom kosom u crnoj bluzi, a na drugoj slici ima kosu toplog kestenjastog tona i crnu, odnosno belu odevnu kombinaciju. Na trećoj slici je u „svojim bojama“. Iako ja na svim fotografijama predivna, u kombinacijama prikazanim na trećoj slici, gde su i kosa i odeća u bojama jeseni, Džesika blista, deluje sveže i odmorno.

Kao tipu jesen, zlatni i bronzani tonovi na licu joj stoje savršeno i još više ističu njenu lepotu. Bela i crna boja su boje zime. U trećem primeru nosi upravo boje jeseni, kao što je topla narandžasto-braon u kojoj sija.

Čista bela je boja zime. Međutim, ako tip jesen želi da nosi bele nijanse, može se opredeliti za ostriga belu boju. U primeru desno je Džesika u ostriga beloj, a u primeru levo hladno, čisto beloj.

U primeru levo je Džesika u hladnim bojama sa hladnim tonom kose, dok je u primeru desno u svojim toplim tonovima.

Džesika u oba primera nosi majice u hladnim bojama, odnosno crnoj i grafitno sivoj koje su hladne boje. Međutim, u primeru levo je u sivom kardiganu, takođe hladnoj boji, dok je u primeru desno kardigan u njenoj boji. Kada dominira boja koja odgovara njenom tipu, ponovo blista.

Ovo je primer šta postižemo kada biramo boje koje su u skladu sa nama.

Fotografije su preuzete sa Pinteresta.

Aleksandra je odličan poznavalac boja na našim prostorima, sa više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje. Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete kontaktirati mailom na alexc027@gmail.com ili direktnom porukom na Instagramu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *