Aleksandra Ćoćić,  Kolumne

Kako formirati sopstveni stil

Kada aktivno radiš na formiranju sopstvenog stila preporuka je da proces započneš analizom boja. Prvo odrediš kom tipu kolorita pripadaš kako bi znala kojim bojama možeš istaći svoju autentičnost.

Zatim treba analizirati oblik lica, uočiti šta je izraženo i šta želiš naglasiti šminkom. Na primer: da li su krupne oči, visoke jagodice, da li je nos izražen, a sve to sa ciljem da šminkom i frizurom istakneš ono što ti se dopada.

Potom treba analizirati telo, oblik ramena, grudi, da li su bokovi obli ili uski, dužinu nogu… Na koji način analiza lica i tela pomaže da pronađeš najbolji izgled za sebe? Cilj je da prihvatiš i zavoliš svoje telo kakvo jeste, da naglasiš ono što je najbolje, a prikriješ ono čime nisi zadovoljna.

Kada završimo analizu lica i tela, bitan segment u izgradnji sopstvenog autentičnog stila je čime se baviš. Da li postoji uniformisani način oblačenja na poslu, gde provodiš slobodno vreme… Zatim, u čemu se osećaš najprijatnije, odnosno šta voliš da nosiš? Čime se baviš u slobodno vreme, da li imaš posebne hobije, koliko vremena provodiš u prirodi?

I možda najbitni deo, koja je tvoja životna filozofija, kakvu istinu živiš? Koji su ti životni prioriteti? Da li si socijalno angažovana, da li se viđaš sa ljudima, da li prisustvuješ formalnim događajima?

Na osnovu svega ovoga se radi analiza stila, šta ogovara tebi da to budeš zaista ti.

Postoji više metodologija koje opisuju način, odnosno korake izgradnje svog stila. Mnogi to rade veoma uspešno i sledeći samo svoju intuiciju. Ovde ću izložiti jedan način koji je lako primenljiv i daje odlične rezultate i osobama koje žele da se izgradnjom svog stila bave samostalo, ne angažujući stručnjake u toj oblasti.

Držaćemo se jedne podele na modne tipove koja je prema fizičkoj građi. Ova sistematizacija je nastala u drugoj polovini prošlog veka, a može se uspešno upotrebiti i danas uz male dopune. Ovo nije fiksna podela. Postoje ljudi koji mogu da mešaju više stilova.

Krećemo od pet osnovnih tipova.

Dramatičan ili ekscentričan

Prvi tip se naziva dramatičan, upadljiv ili ekscentričan tip. To su žene koje imaju upadljiv kolorit, ugaone ili oštre crte lica, koščata ramena. Tip žene koji je veoma autentičan, koji odlično nosi neke ekstreme, od jednostavnih, oštrih geometrijskih linija do bogato ukrašenih tkanina. Dramatičan tip nosi smele varijante i kombinacije i na njoj to izgleda sasvim prirodno, dok bi na drugima mogao da deluje neukusno. Može da nosi hrabre, žive, po malo divlje krojeve, upadljiv nakit, neobičan ili ekscentričan akseosar. To je žena koja mora da bude zapažena u svakoj prilici poput Lejdi Gage, Šer, Sofije Loren

Ovaj stil je u ekspanziji zato što dozvoljava ženi da kombinuje trendove. Ona ne robuje trendovima, svoja je po svaku cenu i pravi uzbuljive i rizične miksove koje ona može da ponese. Dok bi na drugoj ženi ista odevna kombinacija delovala kao potpuni promašaj. Ona je „uvek u trendu“ upravo zato zato što može da upakuje različite trendove i da izgleda šik.

Kada si dramatičan tip a moraš da poštujes dress code, sebe ćes naglasiti nekim aksesoarom, tašnom ili cipelama.

Sportski ili prirodan

Drugi tip bi bio sportski ili ono što se nekada zvalo prirodan, a to 90% žena nosi danas. To je najbliže dandy stilu. Žene koje nose taj stil mogu da budu zaista što se tela tiče različite građe, od sitne pa sve do dečačke, čak i atletske građe. Ova žena je energična, neformalna, ima „drugarski“ stav. Dobro izgleda u svim vrstama neformalne odeće: od one nemarne, prave sportske, trenerki do fine: kožnih čizmi i jakni, rukom tkanim grubljih tkanina, tvidu, škotskim dezenima. Ovo je najbliže onome što se danas naziva casual, smart casual i business casual stil. To je žena koja zna da nosi farmerice i ima mladalački duh.

Međutim, ova žena ne može da ponese nešto ekscentrično, poput isečenog romba na stomaku kao što bi mogla Šer koja je dramatičan tip. Ali, njen izbor može biti sirova svila ili žersej za svečane prilike, zatim, prozračne, lepe pamučne tkanine. Treba da izbegava svaku vrstu teatralnog izgleda za razliku od dramatičnog tipa. Šminka je prirodna,  ne trpi preteranu šminku kao što mogu Sofija Loren ili Lejdi Gaga. Takođe i aksesoar treba da bude usklađen i odmeren. Kosa može da bude razbarušena, prirodna, ne treba da bude uglađena.

Romantičan ili ženstveni

Romantičan Ili ženstveni stil uglavnom ide uz ženu koja ima oblu figuru, dobro izgleda u odeći koja ima nabore. Zatim u odeći koja ima volane, cvetiće, tufnice, koja je drapirana… Njene tkanine treba da budu meke, luksuzne. Dezeni treba da budu „zaokruženi“. Ona može da koketira umereno teatralnim stilom, ali mora da vodi računa da ne pretera. Može da se igra svime što je ženstveno.

To su žene koje obično imaju meke, lepe crte lica pa treba da biraju takve izreze oko vrata, ali upečatljive boje ne treba da nose blizu lica. Ove žene često imaju višak kilograma, pa su upravo ovakve linije dobre za prikrivanje viška kilograma i čine da žene izgledaju ženstvenije.

Kosa je prelomljena ili kovrdžava, šminkom može da se igra više od prirodnog tipa, ali ne u meri u kojoj to može da iznese dramatičan tip.

Ovaj stil traži zrelost. Mlade devojke ispod 30 možda treba da izbegavaju ovaj stil.

Klasičan ili poslovni

Klasičan ili poslovni stil je karatkerističan za ženu koja ima uravnotežene crte lica, telo koje je solidnih proporcija, ima dobro držanje, osećaj za formu i odmerenost. Zaista dama. Žena u zrelijim godinama iz prirodnog tipa može da pređe u klasičan tip i to je čest prirodni prelaz. Ona izbegava sve ekstreme u modi, izbegava trenutne tendencije, može da ih ponese u aksesoarima ili nekom detalju. Ne robuje trendovima. Može da nosi strože i prave linije. Svoju istančanost postiže finom tkaninom i besprekorno krojenom odećom. Nabranu i lepršavu siluetu koju nosi romantična žena, ova žena ne može da nosi. Jednostavno nije svoja u tome.

Tkanine mogu biti i mat i sjajne. Za svečane prilike može biti sjajnija tkanina, ali linija mora biti svedena. Kostimi su mahom u osnovnim ili neutralnim bojama. Dezeni su ili jednostavni geometrijski ili sitne tufnice. Klasičan tip je karakterističan za savremene princeze, poput princeze Dajane, Grace Kelly. Neminovan je zbog njihovog položaja i protokola. Lady Diana je čak i u sportskoj varijanti je bila svedena i klasična.

Zatim Kejt Midlton i Leticija od Španije su potpuno prirodan tip žena, ali zbog protokola su u klasičnoj odeći. Kejt Midlton takođe veoma uspešno nosi klasičnu garderobu.

Mladalački

Mladalački stil je mahom rezervisan za mlade devojke kojim su prethodna četiri kasnije dopunjena. Međutim i zrelije žene mogu uspešno da ga nose dok to ulazi u domen dobrog ukusa. To su tipovi koji mogu da ponesu moderne trendove, pre svega imaju mladalačko lice i mladalačku krhku figuru, ženstvene žene koje deluju mladoliko i mogu da nose tinejdžersku garderobu. Komunikativna, nasmejana osoba, koja deluje kao drugarica, sveže i prirodno. Bez obzira na godine, kada obuče preterano svečanu haljinu deluje kao da je „ukrala od mame“. Uspešno nosi i iscepane farmerice, pastelne ili intenzivnije boje majice sa štampom. Sa godinama uglavnom prelaze u casual stil.

Mnoge žene mogu da nose više trendova, Sofija Loren i danas uspešno nosi i dramatičan i romantučan stil.

Autor: Aleksandra Ćoćić

Fotografije su preuzete sa Pinteresta.

Aleksandra Ćoćić

Aleksandra je odličan poznavalac boja na našim prostorima, sa više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje.

Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete kontaktirati mailom ili direktnom porukom na Instagramu.

2 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *