Aleksandra Ćoćić,  Boje

Boja godine – 2022.

Već dvadesetak godina smo navikli da Pantone Color Institute krajem novembra najavljuje sledeću Boju godine. Ove godine smo tu vest dobili početkom decembra.

Pantone Boja godine je tradicija započeta 2000. godine i predstavlja rezultat detaljne studije uticaja i trendova iz celog sveta, pre svega iz oblasti mode, dizajna, umetnosti. Nakon detaljne analize, za boju godine je proglašena Very Peri. Dinamična plava nijansa sa živoljubičastim crvenim podtonom, ili PANTONE 17-3938.

Kako sami stručnjaci iz Pantona kažu „Very Peri pokazuje duhovit, radostan stav i dinamično prisustvo koje podstiče hrabru kreativnost i maštovito izražavanje“. Boja je inspirisana kako prirodom (jorgovan, lavanda, iris), wellness-om i realnim životom, tako i svojevrsnom „svežinom“ digitalnog sveta u kome svi živimo. Gejmerskim platformama, rastućom popularnošću virtuelnih valuta, te spajanjem modernog, svakodnevnog života sa digitalnom sferom.


Ono što je interesantno i svojevrsni presedan jeste da je za boju godine prvi put odabrana potpuno nova boja, što bi moglo da prenese poruku o potrebi sasvim nove perspektive u našim životima. Posle dve uznemirujuće godine borbe protiv pandemije, svi osećamo nešto novo i potreban nam je taj novi optimizam i novi početak. Very Peri slavi fuziju stvarnog i digitalnog kao istraživanja novih mogućnosti.

Nameće se pitanje da li je Very Peri topla ili hladna boja

Kada je Pantone Institute lansirao ovu boju, opisao je kao „najsrećniju i najtopliju od svih plavih nijansi“. Pristalice teorije da je reč o toploj boji drže se ovog opisa u bukvalnom smislu. Mada se reči „srećno i toplo“ u ovom kontekstu pre mogu odnositi na komunikativni nivo boje (poruka koju nosi), a ne na njen tehnički sastav.

S druge strane, pristalice teorije da je Very Peri hladna boja – pozivaju se na kolorimetriju i tehničku definiciju da je ovo boja iz „plave porodice sa crveno-ljubičastim podtonom“.

Smatram da su ovi drugi u pravu. Very Peri je difinitivno raznovrsna i verovatno namerno „dvosmislena“ boja (umetanjem crvenog podtona u ljubičastu nastaje dilema). Biti pogrešno shvaćen i jeste zapravo taj „univerzum mogućnosti“ koji Institut naglašava i u koji je želeo da smesti ovu novu i svežu boju.
Upravo u tim „različitim mogućnostima“ možemo da nađemo svoj način da ponesemo boju godine, da je prilagodimo sebi, svojoj paleti i svom stilu.

Žena Zima može da je nosi u najblistavijoj hladnoj nijansi. Žena Leto može da iskoristi prašnjavo plavo-ljubičastu notu. Žena Proleće ton jorgovana, a Žena Jesen je može prigušiti i prilagoditi svojoj paleti.

Ne treba da zaboravimo da izbor boje koju nosimo treba da bude sklad onoga što nam boja po svojoj prirodi pruža (onoga što radi za nas) i onoga što njom želimo da kažemo i poručimo. Iskoristite boju godine za sebe, pričajte svoju priču sa novim optimizmom i beskrajnim, sjajnim mogućnostima.


Autor: Aleksandra Ćoćić

Fotografije su preuzete sa Pinteresta.

Aleksandra je odličan poznavalac boja na našim prostorima, sa više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje.

Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete kontaktirati mailom na alexc027@gmail.com ili direktnom porukom na Instagramu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *