Modni dodaci

Hulahop – simbol luksuza

Hulahop čarape kakve danas poznajemo datiraju iz srednjeg veka. Tada je prvi put počela da se koristi svila za njihovu izradu. U prozirnoj, svilenoj verziji su bile simbol luksuza. Ovakav luksuz je bio dostupan malom broju žena do pojave „veštačke svile“ odnosno rejona koji je prozirnu čarapu učinio dostupnom velikom broju žena. Sada svaka od nas može sebi priuštiti ovakav „luksuz“.

Debljina hulahop čarapa se izražava u denima. Izuzetno retkog i finog tkanja su gustine 8 ili 10 dena i savršene su za letnje dane kada je prilika takva da je potrebno obući ih. Uglavnom nemaju taman deo na vrhovima prstiju, već mali šav, pa se mogu nositi i kada smo u cipelama sa otvorenim prstima. Kada su u boji kože, gotovo da se ne primećuju.

Klasičan hulahop je gustine 15 do 40 dena i možemo birati „svilene“ sa sjajem, ili mat. Ovakve čarape savršeno idu uz salonske cipele. Ako želite da nogu učinite vizuelno dužom i vitkijom, birajte hulahop u boji cipela.

U primeru je izuzetno vitka Vojvotkinja Kejt Midlton. Ona može da ponese svaku odevnu kombinaciju. Ali se na fotografijama vidi da u odevnim kombinacijama kada su cipele crne a čarape u boji kože, noge izgledaju malo punije. U ovom primeru i dužina suknje igra značajnu ulogu. Kada tamna suknja ili kaput dosežu do najšireg dela lista, noge u svetlom hulahopu izgledaju vizuelno punije.

Hulahop tamnije boje izdužuje nogu. Dezenirani hulahop kao i onaj intenzivnijih boja može delovati veoma zanimljivo i maštovito. Kada dame sa širokim listovima nose suknju do kolena, preporuka je da izbegavaju dezenirani hulahop intenzivne boje, zato što dodatno širi nogu.

Čarape zimi

Hulahop čarape gustine preko 50 dena, pa i one od 100 ili 120 su odličan izbor za zimske dane. Štite nas od hladnoće, pogotovo ako nosimo suknju.

Međutim, ono što smo naučili od dama koje žive u Skandinaviji i Kanadi je da zimi zapravo umesto hulahop čarapa ispod pantalona nose helanke. Helanke kombinuju sa vunenim soknama što mnogo bolje štiti od hladnoće. Sokne od čiste runske vune, ili 70% do 80% merino vune, mogu biti tanke tako da se nose sa klasičnim čizmama, a u isto vreme su izuzetno tople.

Svi tipovi čarapa koje smo opisali se proizvode u regionu.

Bosna i Hercegovina:

GS – Vitez, odlične čarape proizvedene od prediva bambusa, koje imaju odličan termoregulacioni efekat. Odlično upijaju znoj i reaguju po principu dezodorans efekta, te su odlične za one koji čitav dan provode u obući, jer osim što su udobne, sprečavaju nastanak neprijatnih mirisa. GS proizvodi i pamučne medicinske čarape bez gume i kompresije koje su dostupne u beloj, smeđoj, teget plavoj i crnoj boji.

Srbija:

Biodom – Borča, luksuzne prirodne čarape, napravljene od 100% Total Easy Care vunenog merino prediva i prediva od organskog pamuka. Klasično pletivo za svakodnevni komfor sa toplotom i mekoćom merino vune.

MerinoWorld – Brend formiran u Novom Pazaru. Dostupan je aktivan veš proizveden od 100% merino vune među kojim su i ženske merino helanke.

Extreme Intimo , Arilje, 120 dena za hladne dane.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *