Modni dodaci

Rukavice u službi lepote

Rukavice su prvobitno nosili radnici, lovci i sveštenstvo kako bi zaštitili ruke. Za lovce su se izrađivale rukavice od kože, a za vitezove od metala. Međutim, vrlo brzo su postale simbol plemstva i otmenosti. Rukavica koja je ukrašena zlatom i datira iz Palerma gde je izrađena 1220. godine danas se može videti u Kunst Historisches Muzeju u Beču.

Osim što nas zimi štite od hladnoće, rukavicama možemo dopuniti pa čak i transformisati outfit.

Dugačke rukavice

Kada jakna ili kaput imaju nešto kraći rukav praktične su rukavice koje sežu do dužine lakta. Prave se i iznad lakta ili čak do ramena, izrađene od pliša ili satena i često se nazivaju rukavicama za pozorište. Posebno su efektne uz haljinu bez rukava.

Kožne i pletene su trenutno dostupne kod mnogih većih brendova poput H&M. Plišane i satenske se mogu naći u centru Beograda, Sremska 6, gde su dostupne u različitim dužinama, bojama i veličinama, a izrađuju se i po porudžbini.

Klasične rukavice

Klasična rukavica doseže iznad ručnog zgloba. Zimi nosimo vunene ili kožne kako bi nas zaštitile od hladnoće. Sasvim klasične i jednobojne se lako kombinuju i uklapaju u svaki stil. Kada su ukrašene mašnama, cvetom, pravim ili veštačkim krznom, važno je voditi računa da se uklope u naš stil. Manja mašna ili karner će doprineti da klasične rukavice deluju romantično. Rukavicama intenzivne boje sa ogromnom mašnom možemo upotpuniti ekstravagantan izgled. Karirane se mogu lepo uklopiti u casual, smart casual, a ako je karo diskretan i u klasičan stil.

Tople rukavice od čiste vune proizvodi Biodom iz Borče.

Kao i dugačke, i klasične, kraće rukavice mogu biti izrađene od pliša ili satena za svečane prilike.

Rukavice odsečenih prstiju

Potreba za rukavicama bez prstiju se javila krajem devetnaestog veka pojavom automobila koji su postali dostupni većem broju stanovnika. Putovanja su postala duža, ali su putevi bili neasfaltirani. Nedostajala su vetrobranska stakla i vozači su bili izloženi vetru i kiši. Bila im je potrebna posebno dizajnirana odeća koja im je vožnju činila udobnijom i sigurnijom.

Grejanje u automobilima je počelo da održava pristojnu temperaturu tokom tridesetih godina dvadesetog veka. Tada su rukavice postale tanje, sa otvorenim zglobovima i bez prstiju i štitile su šaku od grubog volana. Vremenom je praktična potreba za ovakvim rukavicama nestala, ali su postale statusni simbol i modni detalj. Izrađuju se i od vune i mnogi ih nose zimi kako bi im prsti bili slobodni i spretniji.

Rukavice za venčanje, pozorište, koktele…

Sašivene od čipke ili satena, često su aksesoar kojim je upotpunjen izgled. Mogu se videti u mnogim kolekcijama svetski poznatih modnih dizajnera.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *