Materijali

Plise kao inspiracija

Plisiranje je drevna tehnika nastala još u starom Egiptu. Na taj način su ukrašavane tunike vladara i bile su simbol bogatstva i moći. Plisiranje tada dostupnih tkanina od svile, pamuka ili vune se smatralo luksuzom zato što nije bilo jednostavno i finansijski povoljno. Tada se sve radilo ručno pa su se u procesu pranja falte deformisale ili potpuno nestajale i bilo ih je potrebno praviti posle svakog kvašenja materijala.

Mnogo kasnije, u šesnaestom veku, Kraljica Elizabeta je nosila plisiranu kragnu koja postala simbol tog vremena, a koju su nosili i muškarci i žene.

Upravo je drevna umetnost plisiranja bila inspiracija španskom modnom kreatoru Marijanu Fortuniju početkom dvadesetog veka. Kreirao je dugu plisiranju suknju koju su tada nosile poznate umetnice. Plisirani materijali su postali veoma poplarni pre svega zahvaljujući mašinama te proces plisiranja nije bio spor i naporan. Još većoj popularnosti su doprineli sintetički materijali kod kojih se plise ne deformiše prilikom kvašenja.

Plisirana suknja se može nositi u svakoj prilici. Do kolena ili midi je pogodna za poslovne odevne kombinacije. Osim što je elegantna, zbog svoje širine pruža slobodu pokreta.

Međutim, ne mora ceo odevni predemet biti plisiran. Na suknji u primeru na fotogorafiji plise može da se „zakopča“ i suknja transformiše od lepršave u usku. Od plisiranih materijala se mogu šiti elegantne dugačke suknje. Takođe sportske kraće suknje koje nose teniserke se šiju takođe od plisiranog materijala. Bela haljina iz kolekcije Viktorije Bekam (na fotografiji) je šik i ležerna, ali se stilizovana klasičnim sakoom može transformisati u poslovnu varijantu.

Haljine od plisiranih materijala se mogu videti kod poznatih svetskih dizajnera. Na primer Dior i Armini uključuju plisirane materijale u kolekcije koje su namenjene industrijskoj proizvodnji, ali i u kolekcije visoke mode. Upravo inspirisan plisiranim suknjama dvadesetog veka, i danas poznati svetski modni dizajner Isej Mijake (Issey Miyake) je eksperimentisao sa sintetičkim tkaninama. Godine 1988. Mijake je dobio novi tip poliestera za faltanje (fotografija desno – bordo haljina). Ovaj tip faltanja je namenjen stvaranju slobodnih oblika krojeva koji nisu standardni poput bordo haljine na fotografiji.

Plisirani materijali su sada u trendu. Uslužno plisranje je dostupno u mnogim prodavnicama materijala ili pozamaterije kao što je Butik Plise Terazije 12, Beograd ili Dugme Zmaj Jovina 18 Novi Sad.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *