Materijali

Održavanje vunene odeće

Kada se održava na ispravan način, vunena odeća i aksesoari mogu ostati u odličnom stanju i pored svakodnevnog nošenja.

Vuna je prirodno otporna na mrlje i mirise. Iz tog razloga se ne pere često kao sintetička odeća. Ali, to ne znači da se odevni predmeti izrađeni od vune uopšte ne peru. U slučaju da se ne peru, pod uticajem prljavštine i ulja iz naših tela koja ostaju na tkanini mogu izgubiti neke svoje kvalitete. Čak i ako je odeća napravljena od 100% vune u većini slučajeva se može prati.

Sa druge strane, vuna može da izgubi neke od svojih kvaliteta ako se pere prečesto i ne poštuju osnovne preporuke. Važno je obratiti pažnju da postoje različite vrse vune i da su neke osetljivije od drugih. Na primer „agresivan“ deterdžent može oštetiti vunena vlakna.

Pranje

Ne možete da pogrešite ako vunenu odeću perete ručno u hladnoj vodi odgovarajućim blagim deterdžentom. Ako nemate deterdžent namenjen pranju vunene odeće, možete upotrebiti šampon za kosu. Vuna se sastoji od keratina kao i naša kosa pa je blagim šamponom nećete oštetiti.

Temperatura vode je veoma bitna. Uvek pogledajte uputstvo na etiketi. Najčešće je maksimalna temperatura 30 Celzijusovih stepeni. Ako se dogodi da je temperatura samo malo veća od temperature na deklaraciji, odeća će se skupiti. Iz tog razloga je najbolje ručno pranje.

Pranje u mašini je moguće samo ako imate program „ručnog pranja hladnom vodom“. Pod hladnom vodom se podrazumeva da je voda ispod 30 celzijusovih stepeni. Ne oslanjajte se na termometar mašine za veš. Dovoljno je da termostat nije dovoljno dobar i mašina zagreje vodu samo za par stepeni iznad 30 i vaš odevni predmet će postati neupotrebljiv.

Ne koristite jaku centrifugu. Bilo da perete ručno ili u mašini sa blagom centrifugom, odevni predmet položite na peškir i tako položenog odložite na sušač dok se voda u potpunosti ne ocedi. Možete nežno pritisnuti peškir da se voda ocedi. Nemojte ga grubo cediti zato što će se vuneno vlakno oštetiti. Takođe, ne treba koristiti štipaljke ili stavljati da se suši na ofingeru kada je „pun“ vode da se ne bi deformisao. Tek kada se je polusuv, može se okačiti na ofinger da se u potpunosti osuši i ispravi.

Peglanje

Vodite računa o temperaturi pegle da ne bude pretopla. Trudite se da nikada ne dodirujete vunu direktno peglom, već uvek koristite tanko nakvašeno pamučno platno ili tanku krpu za peglanje. Kada vunenu odeću ispravite na dasci za peglanje, prekrijte je nakvašenom krpom i laganim pokretima peglom prelazite preko krpe.

Luftiranje

U toku korišćenja vunena vlakna polegnu. Vuna „uživa“ kada se luftira. Na taj način upija okolni svež vazduh ispuštajući iz sebe nečistoće.

Zašto nam prijaja odeća od vune?

Vuna je odličan izolator i obezbeđuje prijatnu toplotu telu, a u isto vreme sprečava znojenje. Stopalo će se u čarapama od poliestera zagrejati ali i oznojiti, dok u vunenim nema znojenja. Vuna nije nimalo pogodna sredina za razvoj mikroorganizama, za razliku od ostalih prirodnih i sintetičkih materijala.

Alergije na vunu su veoma retke. U tekstu Tkanine od prirodnih materijala smo pisali o načinu na koji se dobija predivo od vune.

Fotografije su preuzete sa Pinteresta.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *