Modni Stilista

Model farmerica u skladu sa oblikom tela

Prilikom izbora farmerica treba podjednako voditi računa o kroju i boji. Ako imamo punije noge, a sitniji gornji deo tela, preporuka je odlučiti se za tamnije farmerice. Više detalja o načinu na koji bojom možemo vizuelno istaći ili prikriti ono što želimo imamo u tekstu Korekcija oblika tela bojom.

Proizvode se različiti tipovi farmerica, a ovde ćemo opisati one koji su dostupni u našim prodavnicama.

Skinny ili izuzetno uske

Uglavnom se prave od veoma rastegljivog teksasa i kada se obuku zategnute su poput helanki. Ovaj tip farmerica često nazivaju i „drugom kožom“. Popularne su dugi niz godina, kako među tinejdžerima, tako i među damama koje inače nose helanke.

Bez obzira na tip građe, odgovaraju damama koje imaju dobro oblikovane noge i žele da ih istaknu.

Teget i plave skinny farmerice su dostupne u Waikikiju.

Slim ili uske

Slim farmerice prate liniju tela, uske su, ali ne i preuske tako da se ne ocrtava oblik nogu. Često ih nazivaju i „cigaret“ farmericama. Mogu biti bez ili sa malo elastina. Pogodne su za ležerne i poslovno ležerne (smart casual) odevne kombinacije.

Kada je struk na svom mestu, u visini ili malo ispod pupka, odgovaraju damama građe Peščanog sata (8) i Kruške (A) bez obzira na to da li su sitne ili markantnije građe.

Kada je struk niži, odgovaraju damama građe Jabuke, dok dame pravougaone (H) i atletske (V) građe mogu nositi sve varijante ovih farmerica.

Oba para prikazanih slim farmerica su dostupna u Waikikiju.

Klasične ili ravne

Za razliku od skini farmerica koje se sužavaju od kolena, ovaj kroj je od kolena do gležnja ravan, to jest iste je širine. Iz tog razloga u zavisnosti od pokreta tela, može delovati da se blago šire, a zapravo su ravne.

Mogu prikriti šire listove na nogama, a kada je struk „na svom mestu“ u njih se može lepo „upakovati stomačić“.

Pogodne su za ležerne i poslovno-ležerne odevne kombinacije.

Prikazani ravni modeli su u ponudi poljskog brenda Reserved.

Bootcut ili zvonaste

Kroj se prvi put pojavio krajem šezdesetih godina prošlog veka. Obim oko članka je najčešće malo širi od obima nogavice oko kolena. Ima i ekstravagntnijih modela koji su pri članku izuzetno široki.

Ovaj tip farmerica izuzetno dobro stoji damama koje imaju naglašene bokove, što su dame tipa A i građe peščanog sata. Izdužuju nogu ako su nogavice malo duže i kombinuju se sa obućom koja ima štiklu 4 cm ili veću.

Teget i plave farmerice su u ponudi Reserved.

Široke

Razlika kroja širokih nogavica i modela sa zvonastim je u tome što model sa zvonastim ima oblik peščanog sata zato što je uzak oko butina i kolena, dok model širokih nogavica ima više trouglasti oblik i lagano se širi već od bokova.

Ovaj model dobro stoji vitkim i visokim damama. Ne preporučuje se damama nižeg rasta sa naglašenim bokovima zato što dodatno širi figuru.

Prikazane široke farmerice su u ponudi Waikikija.

Kod izbora farmerica, osim o visini struka i obliku, treba obratiti pažnju i na dužinu nogavica. Mnogi proizvođači imaju u ponudi isti model i broj, ali sa oznakama:
“S” – (Short) kraće nogavice za niže rastom

“R” – (Regular) za dame srednje visine

“L” – (Long) za visoke dame

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *