Modni dodaci

Da li ste znali da se ogrlice prave u šest standarnih dužina?

Od davnina su ljudi osećali potrebu da nose nakit, a među nakitom su najviše dominirale ogrlice. Ogrlice su bile izraz statusa ili kreativnosti, simbol lepote i bogatstva: počev od „strašnog zuba“ koji su lovci ponosno nosili oko vrata kao trofej iz lova, zatim egipatskih talismana, pa do kultnih niski perli Koko Šanel.

Da li ste znali da ogrlice dolaze u šest standarnih dužina?  Čak postoje i smernice kada se koja dužina nosi. U modi govorimo o preporukama, a ne volimo da govorimo o pravilima jer „u modi su pravila postavljena da bi se kršila“ kao izraz kreativnosti.

Kratka ogrlica

Najkraće ogrlice su dužine 35.5 cm ili 14 inča i obavijaju vrat. Bile su jako popularne u Viktorijansko vreme i često bile napravljene od vrpci. Smatraju se najsenzualnijim od svih tipova ogrlica. Vrlo često je ovaj tip bio izuzetno moderan. Ali sa druge strane „je bilo nezamislivo nositi“ kada nije u modi, kao što je na primer bio period Drugog svetskog rata.

Nose se na različite načine. Nije bila retkost videti da se više njih naredja jedna iznad druge tako da da pokriju ceo vrat dijamantima, perlama ili drugim luksuznim materijalima. 

Položaj kragne

Dužine je 40.5cm, odnosno 16 inča. Nekada se nose tako da idu ispod kragne košulje. Jako dobro se kombinuju uz klasičan ili poslovni izgled.

Princeza

Ove ogrlice su dužine 46 cm ili 18 inča. Skromnije su i padaju do gornjeg dela grudi.

Najveći broj niski je upravo ove dužine i često imaju neki privezak. 

Matine

Dužine 51-61cm ili 20-24 inča – ove ogrlice generalno idu do polovine ili sredine grudi i aksesoar su koji najčešće upotpunjuje ležerno-klasičan i ležerno-romantičan stil. Često su to perlice ili ogrlice sa dugačkim ili robustnijim priveskom.

Opera

Ove ogrlice su dužine 76cm ili 30 inča, padaju ispod grudi i upotpunjuju svečani izgled. Kako im i samo ime kaže pogodne su za odlazak u pozorište i operu. Takođe, mogu da daju iluziju V izreza i lepo stoje damama sa naglašenim grudima.

Uže ili lariat

Uže ili lariat su najduže ogrlice dužine 84cm ili 33 inča. Smatraju se izuzetno ekstravagantnim zato što su do struka ili čak budu i duže. Ponekad ih možete dva puta obmotati oko vrata. Uglavnom nemaju kopču za zatvaranje pa ih zato zovu užetom.  Kada su jednostavne, mogu se vezati u čvor i tako nositi. U tom slučaju najčešće dosežu dužinu „Opere“.

Elegantne, diskretne, ekstavagantne, vintidž, domaća radinost, od bižuterije, plemenitih metala – uživajmo igrajući se i kombinujući različite materijale i dužine! 

2 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *