Oblik tela

Kako birati blejzer u skladu sa oblikom tela

Ove godine su u trendu sakoi muške, ravne linije, često dužine ispod bokova. Ovaj tip sakoa odlično stoji visokim i izuzetno vitkim damama.

Blejzer se smatra manje formalnim od sakoa i može se kombinovati sa haljinom, suknjom ili pantalonama u drugoj boji. Sako se se smatra formalnim i nosi se sa suknjom ili pantalonama od istog materijala. Budući da su u trendu odela (komplet sako i pantalone) ove godine se mogu naći u ponudi mnogih brendova.

Međutim, u ponudi su i drugi krojevi, pa pre kupovine treba isprobati i obratiti pažnju na koji način utiče na proporcije tela.

H i V građe

Izuzetno vitke dame se mogu opušteno poigrati sa proporcijama i poneti sako muškog kroja. Prikazani sakoi su dostupni u Zari. Preporuka je da dame V ili atletske građe pre kupovine probaju i sakoe sa manjim naramenicama poput sivog na prvoj slici.

Osim u Zari, blejzere sličnih krojeva i dezena smo pronašli i u ponudama Kotona i Waikikija.

O građa

O ili jabuka građa takođe može uspešno da ponese duži blejzer ravnog kroja, ali je preporuka da izbegava „oversized“, odnosno prevelike modele. Idealno je da blejzer prati liniju tela i bude odgovarajuće dužine do bokova.
V izrez kao i raskošan blejzer izdužuje. Nebičanim izrezom možemo skrenuti pažnju na dekolte.

Timbb iz Bajine bašte proizvodi blejzere prikazane na fotograjima do veličine 48: Zlatni sa dekorativnom kopčom je dostupan do veličine 48 kao i Plavi sa sakrivenim kopčanjem.

A i 8 građe

Oba tipa građe karakteriše naglašen struk pa je preporuka da ga svakako ne sakrivamo širokim blejzerom. Idealno je da dužina blejzera bude iznad najšireg dela bokova kako ih ne bi dodatno širila.

Bordo blejzer prikazan na slici proizvodi Fratellis i dostupan je do veličine 48.

Veliki reveri vizuelno proširuju gornji deo, a dvoredno zakopčavanje vizuelno proširuje celu figuru.

Ako nam je naporno da provodimo dan u zakopčanom blejzeru ili ga nosimo raskopčanog kako bismo vizuelno izdužili figuru, u tom slučaju treba izbegavati one sa dvorednim zakopčavanjem.