Oblik tela

Izbor odevnih kombinacija za građu peščani sat

Prema mišljenju dizajnera „savršen“ oblik tela je upravo oblik peščanog sata. Ovaj oblik tela se smatra „savršenim“ ako su: ramena i bokovi u istoj liniji, definisane grudi, naglašen struk (može sa izraženim stomačićem), definisani i zaobljeni bokovi.

Šta odgovara tipu građe peščani sat?

Ovakvom tipu odgovara odeća koja prati i liniju tela i naglašava struk. Od materijala je dobro birati one koji lepo padaju, tanji ili srednje debljine. Tu su viskoza, šifon, svila, žoržet tkanje.

Ovom tipu građe većina odevnih kombinacija stoji odlično.

Suknje

Iako se smatra da građa oblika peščanog sata ima idealne proporcije, to ne znači da ovakvom tipu građe svaki model suknje lepo stoji. Trudimo se da istaknemo struk i da linija suknje prati oblik tela kako bismo naglasili lepe proporcije.

Klasična „olovka“ suknja je savršen izbor za ovaj tip građe. Pogodna za svaku priliku, kako za posao, tako i za svečane prilike.

Ako želimo da suknja bude sa naborima ili karnerima, preporuka je da budu u visini kolena ili niže. Na suknji u visini bokova treba izbegavati karnere i bilo kakve veće nabore zato što će najširi deo učiniti još širim.

Suknje ovog kroja je najbolje ukrasiti detaljima poput dugmadi, ukrasa na pojasu ili izborom materijala nesvakidašnjeg tkanja.

Ako je malo izražen stomačić, faltica ili veoma blag nabor ispod pojasa ga mogu odlično prikriti

Pantalone

Pantalone visokog struka su odličan izbor, kao i pojas kojim će se dodatno naglasiti struk. Ovoj figuri će uvek odgovarati lepo ukrojene pantalone, bez mnogo nabora i suvišnih detalja u predelu bokova.

Izbor nogavica zavisi od oblika nogu. Nogavice mogu pratiti liniju noge poput „cigaret“ pantalona ili se mogu blago širiti od kolena, pa će u kombinaciji sa višom štiklom izdužiti nogu.

Haljine

Ovde dekolte treba prilagoditi obliku lica, a ne tela, zato što svaki simetričan dekolte stoji podjednako dobro kao i asimetričan. Vitkim damama se preporučuje kaiš na struku kako bi ga istakle.

Generalno, dame sa ovakvim oblikom tela mogu da nose skoro sve. Jedino je krupnijim damama preporuka da izbegnu krupne nabore i volane u predelu bokova i grudi. Sa druge strane, sitnim naborima mogu „zakamuflirati“ višak ili stomačić.

Blejzer

Oba tipa građe karakteriše naglašen struk pa je preporuka da ga svakako ne sakrivamo širokim blejzerom. Idealno je da dužina blejzera bude iznad najšireg dela bokova kako ih ne bi dodatno širila.

Bordo blejzer prikazan na slici proizvodi Fratellis i dostupan je do veličine 48.

Veliki reveri vizuelno proširuju gornji deo, a dvoredno zakopčavanje vizuelno proširuje celu figuru.

Ako nam je naporno da provodimo dan u zakopčanom blejzeru ili ga nosimo raskopčanog kako bismo vizuelno izdužili figuru, u tom slučaju treba izbegavati one sa dvorednim zakopčavanjem.

U ovom slučaju najbolje je izbegavati:

Sve što ne prati liniju tela, što je od materijala koji ne pada lepo i nije lepo ukrojeno. Svaki pokušaj sakrivanja oblika tela kao i slojevitog oblačenja „vizuelno dodaje“ nekoliko kilograma.

Markantnija dama sa oblikom tela peščani sat zbog naglašenih bokova je poželjno da izbegava geometrijske šare, pruge u predelu bokova.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *