Obuća

Kako izabrati odgovarajuću salonsku cipelu

Poreklo „salonskih cipela“ nas vodi do petnaestog veka kada su persijski vojnici počeli da nose cipele sa štiklom kako bi zaštitili svoje stopalo u uzengijama. Persijski migranti su doneli ovaj trend u Evropu gde je ova cipela postala popularna među muškarcima aristokratama. Nosili su je da bi delovali više i markantnije.

U sedamnaestom veku su žene u Evropi počele da nose cipele sa štiklom, ali i platformom. Posebno su bile popularne među Venecijankama. Ovakva cipela je bila statusni simbol. Viša platforma je značila i više materijala za dugu haljinu.
Cipele sa štiklom su se vremenom transformisale u stilizovane cipele pod nazivom „cipele za sudnicu“: Court Shoes (Britanski) ili Pumps (USA).

Prvo su bile napravljene za muškarce tako da prednji deo iznad prstiju ukrašava šnala. Zatim je kreiran i ženski model. Vremenom se šnala transformisala u mašnu, a štikla postala viša. Potom su uklonjeni svi ukrasi i dobili smo klasičnu, stilizovanu salonku.

Važan kriterijum prilikom kupovine cipele i kada govorimo o salonskoj cipeli je udobnost. Nikada ne kupujte cipele ako vam visina štikle ne odgovara. Birajte visinu i širinu štikle tako da možete provesti čitav dan u cipelama. Najčešće je to štikla od pet do sedam santimetara. Ortopedi preporučuju visinu od tri do ped santimetra, pa se upravo ova visina smatra idealnom kada se cipela nosi svakodnevno. Ako ste uvek u ravnom i ne nosite štikle, birajte petu do tri santimetra. Takođe, lepe, kvalitetne i udobne baletanke mogu biti odlično rešenje. Ne kupujte cipele samo zato što vam se dopada model ili zato što je cena povoljna ako vam nisu udobne. U suprotnom ih verovatno nećete nositi, pa koliko god ih malo platili zapravo bacate novac.


Sledeće o čemu treba voditi računa je izbor boje. Da biste ih nosili sa različitim odevnim kombinacijama, praktično je da boja bude neutralna i da se uklapa u vašu paletu boja. To jest da se lepo kombinuje sa odećom koju već imate. Ovakva cipela se može nositi od proleća do jeseni, a i zimi je pogodna u svečanim prilikama.

Na našem tržištu su skoro uvek dostupne crne, braon i bež nijanse. Ako su salonske cipele šarene, važno je da boje budu iz vaše palete. To jest da mogu da se kombinuju sa jednobojnom odećom koju imate.


Obratite pažnju kako Amal Kluni kombinuje isti par cipela jednom sa neutralnom monohromatskom odevnom kombinacijom, a sledeći put bira haljinu u narandžastoj boji koja je prisutna i na cipelama.

Ako želite cipele u boji koja je iz vaše palete, a koja nije lako dostupna, dobra investicija je poručiti cipele po meri kod manjeg proizvođača i odabratii boju koja vam odgovara tako da je materijal u toj boji dostupan u trenutku poručivanja.

Na sajtu Bratscher Custom Shoes proizvođača iz Novog Sada možete dizajnirati svoju cipelu.

Na youtube su prikazane dve ideje kako transformisati klasičnu salonsku cipelu u izuzetno atraktivnu ili šik za svečanu priliku.

Makedonija: Belmondo shoes proizvodi žensku obuću do veličine 43. Dostupni su različi modeli čizama do članaka, klasične ili po porudžbini.

Bosna i Hercegovina: ZiZZa (Tuzla) takođe proizvodi žensku obuću do broja 43. Moguća je isporuka brzom poštom za Srbiju i Makedoniju. Dostava za Srbiju je besplatna.

Srbija: Ziggy.rs (Beograd) proizvodi žensku obuću do veličine 44. Zanimljivi modeli čizama do gležnjeva su klasične i šikčelzi čizme, kombinacija dve vrste kože.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *