Aleksandra Ćoćić,  Boje,  Kolumne,  Trendovi

Kako bojom osvežiti odevne kombinacije?

Svaka sezona u modnom svetu donosi pregršt novih trendova koji se odnose na materijale, krojeve, stilove i boje. Ponuda je tako raznovrsna i bogata, ponekad je teško ispratiti je na pravi način, a neretko smo ograničeni finansijskim mogućnostima.

Ako volite modu i želite da idete u korak sa aktuelnim trendovima, nije neophodno svake sezone menjati kompletnu garderobu. Dovoljno je obogatiti ono što već imate nekim upečatljivim trendi komadom ili priborom, ili pak uvesti novu aktuelnu boju koja je u skladu sa vašom paletom i sa vašim ličnim stilom.

Na taj način ćete dobiti mnogo novih, osveženih kombinacija.

Prema rečima stručnjaka Pantone Color Institute-a, boje za nastupajuću sezonu naglašavaju našu želju za raznolikom paletom koja obuhvata i prilagođava najrazličitije mogućnosti našeg svestranog načina života; boje koje podstiču autentično izražavanje, bilo da je umereno i razumno, ili razuzdano i čudno; boje koje deluju kao smirenje i isceljenje, kao i one koje izražavaju nadu i radost.

Paleta je inspirisana zemljanim tonovima iz 70-tih godina, kao potreba za stabilnošću i uzemljenjem nakon godine stresa i izolacije koja je za nama. Tu su tople smeđe boje, zatim boje terakote kao i boje vina, od žive do prigušene i bordo, ali i umirujuće zelene. Zatim od tamnih boja četinara do živahnih, trava zelenih nijansi.

Žuta je boja nade, na čelu sa bojom sunca, a ove godine vidimo i priliv nijanse iz dubljih tonova žute, zlatno žutu, boju semena gorušice, ali i smelu i razigranu boju kanarinca. Tu su još neke odvažne i smele boje, kao što je jasna ciklama, vatrena crvena, jasna vibrirajuća plava… Nežni i romantični pasteli roze boje deluju umirujuće, kao i boje mora i plavih ostrva.


Vodeće boje za nastupajuću sezonu

Pantone je izdvojio deset vodećih boja za nastupajuću sezonu, kao i četiri dodatne, neutralne boje:

18-4434 Myconos Blue – žustra, živa iskričava plava boja Egejskog mora; kada je jasna i hladna, odlično pristaje ženi Zima, no ako na tkanini ima topliju notu, može je nositi žena Proleće.

13-0647 Illuminating – boja godine, blistava, sunčana žuta, savršena za ženu Proleće. U nešto prigušenijoj varijanti može je poneti žena Jesen.

18-6022 Leprechaun – uzbudljiva šuma zelena ili irska zelena, u hladnijoj varijanti sjajna za Zimu, a u toplijoj za Jesen.

13-064 18-2330 Fuchsia Fedora – živahna, koketna ciklama ružičasta, jasna i jaka boja Zime.

13-1716 Pale Rosette – bleda ružičasta, nežna i romantična, pastelna i samim tim idealna za ženu Leto.

13-0 17-1340 Adobe – boja cigle, odnosno gline, topla i prigušena, idealna za ženu Jesen.
Ako na tkanini pak ima ružicasti ton, tj. ton mlečne čokolade, može da je nosi vrlo uspešno žena Leto.


18-1453 Fire Whirl – snažna, dinamična vatrena crvena u kojoj bi žena Proleće izgledala uzbudljivo, no ako na tkanini ima prigušeni ton (paradajz crveno), odlična je za ženu Jesen.

19-3838 Rhodonite – tamna grafitna ljubičasto plava, boja u kojoj žena Zima izgleda kraljevski.


18-4221 Spring Lake – smirena srednja plava, mekana i nežna, stvorena za ženu Leto.

19-1228 Root Beer – boja korena ili kore drveta, smirena i prigušena, idealna za ženu Jesen, no moze je uspesno nositi Leto ukoliko na tkanini ima tamniji, crvenkasti ili sivkasti ton.


Neutralni tonovi


11-1007 Coconut Cream – nežna bela boja, neutralna i može dobro pristajati ženi Leto ako ima rozikasti ton. Ako pak na tkanini ima žućkasti ton, odlična je za ženu Proleće.


17-5104 Ultimate Gray – smirena prava siva, neutralna; ako je na tkanini prašnjava i prigušena, pristaje ženi Leto, no ako vuče na ledenu, sjajno izgleda na ženi Zima.13-0919 Soybean – srednja bež, neutralna; prava boja za ženu Proleće.

18-0527 Olive Brunch – maslinasta, neutralna; boja stvorena za ženu Jesen.

Odaberite boju koja odgovara vašem tipu, vašem stilu i zašto da ne, vašem raspoloženju. Uklopite je u svoju garderobu, pričajte svoju priču, budite autentični i svoji, nabacite osmeh na lice i uživajte u sezoni Jesen – Zima 2021/2022.


Autor: Aleksandra Ćoćić

Fotografije su preuzete sa Pinteresta.Aleksandra je odličan poznavalac boja na našim prostorima, sa više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje.

Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete kontaktirati mailom ili direktnom porukom na Instagramu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *