Boje

Značenje boja u različitim kulturama

Kada počinjemo sa formiranjem modne kapsule, prvo o čemu razmišljamo je koje će neutralne boje predstavljati osnovu, a zatim kojim ćemo bojama naglasiti izgled (look).

Pri izboru boja se vodimo pre svega onim što nam se dopada i u kojim se bojama osećamo prijatno. Međutim, osim toga, prilikom formiranja poslovne modne kapsule, nije na odmet i poznavanje značenja boja u različitim kulturama, pogotovo ako direktno komuniciramo sa poslovnim partnerima širom sveta uživo, učestvujemo na video konferencijama ili se obraćamo video zapisima.

Kao što u pojedinim kulturama brojevi imaju različito značenje, takav je slučaj i sa bojama. Na primer, u zapadnom svetu se često broj trinaest smatra „baksuzom“, dok je u Kini to sasvim običan broj, ali je zato četiri „baksuzan“ broj, pa nije poželjno postaviti sto za četvoro ako zovete na ručak ili večeru nekoga ko pripada kineskoj kulturi. Možda neće reagovati, možda nije sujeveran, ali su velike šanse da se neće osećati dobro tokom razgovora.

Neke boje imaju potpuno suprotno značenje u različitim kulturama.

Bela je u zapadnoj kulturi simbol mira (beli golub) , iskrenosti, čistoće, venčanja, a pored toga bolnica i lekara. U istočnoj kulturi je bela boja simbol tuge. U Kini je simbol čistoće i odmerenosti, ali i tuge, nesreće, dok je u Korei simbol i rađanja i smrti.

Crna boja u zapadnoj kulturi simbolizuje prefinjenost, formalnost, moć, kontrolu, ali i tugu. Međutim, na istoku crna boja simbolizuje bogatstvo, imetak, zdravlje i napredak. U Kini crnu boju nose mladi dečaci, dok je u Indiji simbol negativnosti, ljutnje ili apatije.

Braon boja je u zapadnoj kulturi simbol praktičnosti, udobnosti, stabilnosti, zdravlja, prizemnosti, dok je u Nikaragvi simbol neodobravanja, a u Indiji simbol tuge.

Plava boja se smatra „najbezbednijom“ bojom širom sveta, pa je tako u zapadnoj kulturi simbol poverenja, autoriteta, smirenosti, mira, konzervativnosti. Zatim, simbol korporativnosti, muževnosti, boja dečaka, ali u tradiciji zapadne kulture će nevesta „obući nešto plave boje“. U istočnoj kulturi predstavlja besmrtnost. Na Tajlandu je boja petka kao dana u nedelji, u Japanu boja svakodnevnog, tj. uobičajenog života, na Bliskom istoku je simbol zaštite i vrline. U politici Sjedinjenih Američkih država je simbol liberalizma, dok je u Evropi simbol konzervativizma.

Ljubičasta boja se u zapadnoj kulturi smatra simbolom bogatstva, slave, visoke pozicije vlasti i kraljevstva. Na Istoku je simbol bogatstva, dok je u Indiji simbol tuge i utehe kao i na Tajlandu.

Purpurno crvena je na zapadu boja kreativnosti, inovacija, umetnosti, maštovitosti, ljubavi, saosećanja i ljubaznosti, spiritualnosti i u isto vreme praktičnosti, a smatra se nekonfomističkom.

Crvena boja je na zapadu simbol energije, akcije, uzbuđenja, smatra se Božićnom kada se kombinuje sa zelenom, zatim simbol dana zaljubljenih, ljubavi, strasti, ali se koristi i kao boja upozorenja, opasnosti i ljutnje. Na Istoku se smatra bojom napretka, dobre sreće, nose je neveste. U Kini je boja dobre sreće i slavlja, vitalnosti, dugog života, tradicionalno se nosi prilikom proslave Kineske Nove Godine da donese sreću i prosperitet. U Indiji simbolizuje lepotu, ljubav, bogatstvo i moć. Koristi se i tokom ceremonija venčanja. Međutim, u Južnoj Africi je boja tuge.

Narandžasta boja se na Zapadu kao i na Istoku smatra bojom veselja i radosti, dok je na Istoku i boja spiritualnosti. U Holandiji je boja kraljevske porodice.

Žuta je boja sreće, nade i zadovoljstva u zapadnoj kulturi, dok je istočna smatra svetom i carskom bojom. U Africi je boja ljudi visokog ranga, dok je u Egiptu boja tuge.

Zelena boja je u zapadnoj kulturi boja dobre sreće, napretka, prirode, ekologije, a simbolizuje i novac. U istočnoj je simbol novog života, regeneracije i nade. Međutim u Južnoj americi se smatra bojom tuge.

Kada je potrebno obratiti pažnju na značenje boja? Samo u slučaju kada je kompletan izgled (outfit) u jednoj boji. Čak i ako nam je haljina u boji koja ima posebnu simboliku u nekoj kulturi, dovoljno je dodati odgovarajući aksesoar ili blejzer i time menjamo značenje. Primer je mala crna haljina koju je lansirala Koko Šanel dvadesetih godina prošlog veka. U zavisnosti od načina na koji je stilizujemo, može se nosti u različitim prilikama i svim kulturama.

Najlakše je da prilikom formiranja modne kapsule pođemo od neutralnih boja koje se međusobno dobro kombinuju kao i sa ostalim bojama. U našem primeru su to bela, crna, braon, a osim njih i nijanse sive, bež i teget. Ostalim bojama naglašavamo izgled. Primer je u tekstu Letnja Modna Kapsula.

Izvor Britannica