Boje

Paleta boja – personalna analiza

Istraživajna su pokazala da je boja prva stvar koju drugi primete na nama i na osnovu koje stiču prvi utisak u pogledu zdravlja, vitalnosti, mladolikosti pa čak i inteligencije, iako možda toga nisu svesni. Od našeg tena, boje lica, očiju i kose, zavisi koje boje čine da izgledamo svežije (stoje nam „dobro“).

Ovo nije novina. Naše savremeno razumevanje boja datira još iz vremena Isaka Njutna. Prvi je razumeo kako nastaje duga, postavio je staklenu piramidu pored svog prozora i uočio sedam boja u spektru: crvenu, narandžastu, žutu, zelenu, plavu, indigo i ljubičastu. Zatim je 1666. godine napravio prvi kružni dijagram boja čime je fascinirao umetnike. Poznato je i da se Johan Volfgang Gete (1749-1832) bavio psihologijom boja. Kasnije su mnogi umetnici i naučnici dizajnirali brojne varijacije ovog koncepta.

Tek početkom dvadesetog veka je švajcarski slikar i profesor univerziteta Johanes Iten zaključio da portreti izgledaju daleko bolje kada su neke boje korišćene u kombinaciji sa određenim tonovima kose i kože. Zatim je stvorio četiri različite palete boja koje odgovaraju godišnjim dobima, a svako od njih odgovara određenom tenu. Na ovaj način je učenicima značajno olakšao slikanje atraktivnih portreta.

Kasnije su mnogi umetnici nastavili da razvijaju metodologije koje su išle u različitim pravicma. Jedna od njih je da se četiri godišnja doba dele na još tri podtipa. I dalje se radi na dubljem razumevanju boja uzimajući u obzir mnogo više mogućih kombinacija i analizirajući detalje na licu.

Odličan poznavalac boja na našim prostorima je Aleksandra Ćoćić, konsultant za boje. Ima više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje. Posao je zahtevao odlazak na najvažnije svetske modne sajmove kao što su Premiere Vision Paris, Munich Start, Shanghai Intertextile, Hong Kong, Pitti Florence, Milano i mnoge druge. Cilj je bio upoznavanje sa trendovima (color and trend forecasting). Osim poseta sajmovima, godinama prati publikacije Pantone Preview kao i Lenzing grupe.

Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete direktno kontaktirati mailom ili direktnom porukom na Instagramu .


Razgovori sa Aleksandrom

Intervju: Kome lepo stoji žuta, a kome siva boja?


One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *