Održiva moda

Spora moda – kako odabrati proizvođača

Kada nam se dopada ideja spore mode i želimo da je podržimo, prvo pitanje koje postavimo sebi je: Kako se pripremiti za kupovinu?

Postoje sertifikati koji pokazuju koje standarde brend poštuje i pružaju nam garanciju kako kvaliteta, tako i porekla proizvoda. Međutim, neke sertifikacije nisu dostupne u našem regionu i upravo se zato postavlja pitanje kada govorimo o sporoj modi – kako odabrati brend?

Kvalitet

Jedan kriterijum je da su materijali kvalitetni, a kod većih brendova je i sastav jasno istaknut. Modeli su takvi da se mogu nositi godinama i „ne izlaze iz mode“. Odevni predmeti i aksesoari se mogu lepo kombinovati i nositi u različitim prilikama. Zatim, mogu se nositi više sezona i lepo održavati.

Modeli

Da li se modeli mnogo razlikuju od jedne do druge sezone / kolekcije? Ako nema previše različitih modela u novoj kolekciji, velike su šanse da je brend fokusiran na izbor kvalitetnih materijala, optimizaciju stila i dizajna tako da prilikom proizvodnje nastaje što manje otpada i minimizuju materijalne troškove. Nije neobično da se dobri krojevi ponavljaju iz sezone u sezonu, a kolekcije se razlikuju u bojama i detaljima.

Sa druge strane, ovo znači da kao kupac imamo vremena da razmislimo šta zaista želimo, pregledamo ponudu i znamo da će odevni predmeti biti dostupni u predstojećem dužem vremenskom periodu. Ne moramo da žurimo i donosimo brzo odluku ili ulazimo u dugove. Možemo da pratimo, planiramo i štedimo, a potom kupimo odevni predmet ili aksesoar u kome ćemo uživati i koji ćemo dugo nositi.

Kada vidimo da brend ima malo artikala, ali kvalitetnih, upravo je to brend kome treba pružiti podršku kupovinom.

Broj proizvoda

Ako proizvođač ima web prodavnicu ili prodaje na instagramu, prva stvar koju treba pogledati je koliko različitih proizvoda nudi i kakve su cene. Ako je u pitanju jako veliki broj artikala po niskim cenama, velike su šanse da je fokusiran na veoma veliki obrt zbog niskih cena. To za sobom povlači pitanje kakav je kvalitet materijala koje koristi i koliko su i na koji način plaćeni ljudi koji stvaraju te proizvode. U ovom slučaju su velike šanse da nije u pitanju spora moda.

Međutim, ako ponuda nije prevelika, a vidimo da se isti proizvodi prodaju i nekoliko sezona, zatim da je materijal od koga su proizvedeni odevni predmeti dobar i cene nisu veoma niske, velike su šanse da brend zadovoljava standarde koji nas interesuju.

Rezime

Zagovornici spore mode biraju kvalitet umesto kvantiteta. Odlučuju se za manji broj kvalitetnih vanvremenskih odevnih predmeta koje će moći da nose godinama.

Dakle, fokus je na stilu a ne na trendovima. Biramo kvalitetne materijale prirodnog porekla ili one koji su dobijenu procesom reciklaže. Prilikom izbora se fokusiramo na radionice, ručni rad i manje brendove. Korigujemo i prepravljamo odeću koju već imamo u ormanu. Kupovina u “second hand” prodavnicama je još jedan način podrške sporoj modi.

2 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *