Održiva moda

Moda bez otpada

Poznata u svetu kao „Zero Waste Fashion“, moda bez otpada je metodologija, odnosno način proizvodnje odevnih predmeta tako da prilikom krojenja ne ostaje tkanina koja postaje otpad i završava na deponiji.

Jedan način da se ovo postigne je dizajn odeće, odnosno konstrukcija i krojenje delova tako da se ne stvara otpad. Drugi način je da se delovi koji su otpali pri krojenju upotrebe na drugačiji način: za drugi odevni predmet ili aksesoar.

Jednostavni krojevi

Krojevi mogu biti veoma jednostavni. Još su bake naših baka tkale platno širine razboja i trudile se da od tog platna sa što manje otpada ili bez otpada sašiju spavaćice, košulje ili jednostavne haljine za svaki dan.

Kada govorimo o zimskoj garderobi, jednostavni i uvek u modi su krojevi za pončo ili pelerinu. U zavisnosti od dezena možemo postići elegantan ili smart casual izgled. Veličina ogrtača može da varira i najčešće je tkanina pravougaonog oblika dužine od 80 do 100 cm i širine od 40 do 60 cm. Kroj je pogodan za početnike u šivenju.

Ovaj model može biti inspiracija i za svečane ili letnje košulje kao što je prikazano na fotografiji levo. Mogu ga poneti izuzetno vitke, ali i dame markatne građe.

Na fotografiji desno imamo model kombinezona bez otpada. Imamo i tunike bez ili sa malo otpada koji se može iskoristiti za akseosar, kaiš ili broš.

Krojevi koji zahtevaju više umeća

Osim jednostavnih, moguće je kreirati atraktivnu haljinu složenog kroja koja prati liniju tela. Za konstrukciju ovakvog kroja je potrebno veliko umeće i pažljiv izbor tkanine.

Kimono na crtežu se kroji bez otpada. Besplatan kroj je dostupan na linku.

Ovo je takođe jedan način podrške održivoj modi. Proizvodnjom ovakvih odevnih predmeta se ne stvara otpad, pa se smanjuje zagađenje životne sredine.

Fotografije su preuzete sa Pinteresta.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *