Intervju

Od ideje do realizacije

Vitraž je slika koja se menja svakom unutrašnjom i spoljašnjom promenom svetla. Vitraži vekovima krase crkve, hramove i katedrale. Bili su stvar prestiža u privatnim domovima u vidu vrednih pregrada ili su krasili prozore i vrata. Izrada vitraža potiče još iz doba Vizantije kada su se komadi stakla lepili topljenim olovom.

Kao veoma stari umetnički izraz koji obuhvata kreativnost, inspiraciju i preciznost, doživeo je veliki napredak u devetnaestom veku zahvaljujući Luisu Tifaniju.

Naša sagovornica Nataša Kuzmanovska, vlasnik ArtIdee, se bavi izradom različitih vitraža i lampi od Tifani stakla.

Fotografije Tifani stakla u boji koja se postiže dodavanjem oksida hroma, srebra, zlata…

Modna Kapsula: Šta je Tifani staklo?

Nataša: Tifani je bio opčinjen staklom. Prilikom putovanja po Evropi i Severnoj Africi, impresioniran koloritom vitraža, započeo je izradu posebne vrste stakla. Želeo je da samo staklo u sebi sadrži teksturu i boju kako bi svetlo isticalo njegov kolorit i pravu teksturu. Patentirao je tehniku odsjaja u staklu. Koristio je okside hroma, srebra, zlata, kobalta, čak i uranijuma u različitim kombinacijama da bi postigao željene efekte boja i transparentnost. Nekoliko fabrika u svetu proizvodi Tifani staklo. Prvi proizvođač je bio Tifani u Americi, zatim je proizvodnja počela u Nemačkoj, a sada se proizvodi i u Kini.

Modna Kapsula: Koji je prvi korak prilikom izrade lampe?

Nataša: Prvo saslušam želju kupca i pripremim skicu koju po potrebi korigujem u razgovoru sa njim, kada naručilac vidi skicu, prihvati ili kaže šta bi promenio. Zatim, napravim crtež sa tačnim dimenzijama, to jest u razmeri 1:1. Kada potvrdimo šta želi i kada su detalji definisani, pripremam 3D šemu na stiroporu i pristupam sečenju stakla prema izrađenoj šemi.

Modna Kapsula: Koliko elemenata je potrebno za abažur ove lampe?

Nataša: Ova lampa je izrađena od ukupno 334 komada stakla. Svaku je komad ručno isečen, brušen i obrađen do spajanja u finalni proizvod.

Modna Kapsula: Koje su dimenzije lampe?

Nataša: Abažur lampe je prečnika trideset centimetara, a visina stuba lampe je pedeset centimetara.

Modna Kapsula: Za izradu ovakve šeme je očigledno potrebno znanje matematike i statike. Da li koristiš neke ranije korišćene šeme ili radiš od nule?

Nataša: Ova je rađena od nule. Pošto sam po obrazovanju arhitekta, imam dobar osećaj za prostor, pa mi to zaista ne predstavlja problem. Radim sa uživanjem. Svaki detalj je radjen sa mnogo ljubavi. Ovakva lampa se odlično uklapa u enterijere eklektičnog stila koji je sve češće prisutan u uređivanju novih enterijera. Lampe i prozori radjeni u ovoj tehnici prostoru daju posebnu toplinu i šarm.

U savremenom enterijeru se sreću vitraž pregradni zidovi. Može biti i mali detalj poput nadvratnika, nekada su to vrata od stare, restaurirane komode, a nekada se mogu videti i na novom nameštaju kao klizni elemnt.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *