Aleksandra Ćoćić,  Kolumne

Ležerna kao kraljica

Sportski ili kako se nekada zvalo prirodan tip koji se danas transformisao u casual, smart casual i business casual, odnosno ležeran i poslovno ležeran, je danas zastupljen kod više od 90% ženske populacije. Ovaj stil je jednostavan u formi i u odevnim kombinacijama i ne predstavlja teret. Međutim, ono što često upravo ležernom tipu zadaje glavobolju je izbor haljine za posao ili svečanije prilike.

Već je druga polovina avgusta i u prodavnicama su se pojavile nove kolekcije za jesen. Treba pažljivo birati ono što nam zaista odgovara i što se tiče boja ali i što se tiče stila koji je u skladu ne samo sa našom fizičkom građom već je u skladu i sa našom ličnošću.

Ležernom tipu često predstavlja problem izbor garderobe za formalne događaje, počev od poslovnih odevnih kombinacija, zatim prisustvo različitim svečanostima, pa i izbor same venčanice.

Veoma lep primer jednostavne venčanice luksuznog izgleda je venčanica Ane Ivanović, koja je ostala verna svom ležernom (casual) stilu. I pored toga je izgledala svečano i luksuzno u skladu sa svojom trenutnom ulogom i najsvečanijom prilikom u svom životu.


Kao gosti na venčanju imamo mnogo više izbora. Haljinu možemo zameniti suknjom i bluzom ili pantalonama i bluzom, a luksuz ponovo postižemo kvalitetnom, lepom, mat tkaninom, jednostavnom po strukturi.

Prvi savet koji se može čak nazvati i pravilom: potrebno je da žene kojima leži sportski stil biraju jednostavne krojeve od kvalitetnih tkanina. Luksuz i svečana nota se postižu kvalitetnim materijalom. Kada je u pitanju izbor materijala za svečanu haljinu, odličan izbor je kvalitetna mat tkanina jednostavne boje. To može biti „težak“ krep ili sirova svila. U obzir dolazi i kvalitetan žersej.

Kada su dezeni u pitanju, dezen treba da bude „nemarniji“ i krupniji, a kroj jednostavan. To su i sveže, prozračne pamučne tkanine. Bitno je da izbegavaju bilo kakav teatralan izgled i bilo kakve preterane detalje. Sportski, odnosno ležeran tip može da izgleda lepo sa golim ramenima, ali već gola leđa ili sve što je teatralno izgleda preterano i osoba se oseća kao da nije svojoj koži.

Što se dužine i oblika haljine tiče, pre svega se vodimo tipom tela odnosno građe. Dakle, sportski tip može da nosi i mini i maksi, ali svakako treba da izbegne bilo kakav ekstrem i teatralni izgled.


Bez obzira na to koji smo tip, odeća za posao ipak treba da ide ka klasičnom stilu. Naravno, i u poslovnoj sredini treba da pokažemo svoju individualnost. Sportski i prirodan tip može da nosi tvid, karo i „nemarne“ dezene kakve Kraljica Maxima, supruga holandskog Kralja i omiljena ličnost Holanđana, često nosi.


Autor: Aleksandra Ćoćić

Fotografije su preuzete sa Pinteresta.
Naslovna fotografija: Kate Midlton, Kraljica Leticija (Španija), Kraljica Maksima (Holandija)

Aleksandra Ćoćić

Aleksandra je odličan poznavalac boja na našim prostorima, sa više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje.

Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete kontaktirati mailom ili direktnom porukom na Instagramu.

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *