Aleksandra Ćoćić,  Kolumne

Ležerna kao kraljica

Sportski ili kako se nekada zvalo prirodan tip koji se danas transformisao u casual, smart casual i business casual, odnosno ležeran i poslovno ležeran, je danas zastupljen kod više od 90% ženske populacije. Ovaj stil je jednostavan u formi i u odevnim kombinacijama i ne predstavlja teret. Međutim, ono što često upravo ležernom tipu zadaje glavobolju je izbor haljine za posao ili svečanije prilike.

Već je druga polovina avgusta i u prodavnicama su se pojavile nove kolekcije za jesen. Treba pažljivo birati ono što nam zaista odgovara i što se tiče boja ali i što se tiče stila koji je u skladu ne samo sa našom fizičkom građom već je u skladu i sa našom ličnošću.

Ležernom tipu često predstavlja problem izbor garderobe za formalne događaje, počev od poslovnih odevnih kombinacija, zatim prisustvo različitim svečanostima, pa i izbor same venčanice.

Veoma lep primer jednostavne venčanice luksuznog izgleda je venčanica Ane Ivanović, koja je ostala verna svom ležernom (casual) stilu. I pored toga je izgledala svečano i luksuzno u skladu sa svojom trenutnom ulogom i najsvečanijom prilikom u svom životu.


Kao gosti na venčanju imamo mnogo više izbora. Haljinu možemo zameniti suknjom i bluzom ili pantalonama i bluzom, a luksuz ponovo postižemo kvalitetnom, lepom, mat tkaninom, jednostavnom po strukturi.

Prvi savet koji se može čak nazvati i pravilom: potrebno je da žene kojima leži sportski stil biraju jednostavne krojeve od kvalitetnih tkanina. Luksuz i svečana nota se postižu kvalitetnim materijalom. Kada je u pitanju izbor materijala za svečanu haljinu, odličan izbor je kvalitetna mat tkanina jednostavne boje. To može biti „težak“ krep ili sirova svila. U obzir dolazi i kvalitetan žersej.

Kada su dezeni u pitanju, dezen treba da bude „nemarniji“ i krupniji, a kroj jednostavan. To su i sveže, prozračne pamučne tkanine. Bitno je da izbegavaju bilo kakav teatralan izgled i bilo kakve preterane detalje. Sportski, odnosno ležeran tip može da izgleda lepo sa golim ramenima, ali već gola leđa ili sve što je teatralno izgleda preterano i osoba se oseća kao da nije svojoj koži.

Što se dužine i oblika haljine tiče, pre svega se vodimo tipom tela odnosno građe. Dakle, sportski tip može da nosi i mini i maksi, ali svakako treba da izbegne bilo kakav ekstrem i teatralni izgled.


Bez obzira na to koji smo tip, odeća za posao ipak treba da ide ka klasičnom stilu. Naravno, i u poslovnoj sredini treba da pokažemo svoju individualnost. Sportski i prirodan tip može da nosi tvid, karo i „nemarne“ dezene kakve Kraljica Maxima, supruga holandskog Kralja i omiljena ličnost Holanđana, često nosi.


Autor: Aleksandra Ćoćić

Fotografije su preuzete sa Pinteresta.
Naslovna fotografija: Kate Midlton, Kraljica Leticija (Španija), Kraljica Maksima (Holandija)

Aleksandra Ćoćić

Aleksandra je odličan poznavalac boja na našim prostorima, sa više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje.

Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete kontaktirati mailom ili direktnom porukom na Instagramu.

2 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *