Održiva moda

Zašto Spora Moda?

Poslovni model Brze Mode je predstavljen pre više od dvadeset godina. Proizvođači poput Zare, H&M i Primarka su počeli da prebacuju proizvodnju u države sa slabom ekonomijom poput Bangladeša i Šri Lanke zbog jevtine radne snage koja je tamo bila dostupna. Novi talas povećane proizvodnje je doveo do toga da se kolekcije lansiraju svakih šest, četiri pa čak i svake dve nedelje i na taj način ohrabruju kupce da kupuju više.

Ovakav poslovni model je doveo do toga da su odeća i aksesoari proizvoda izgubili na kvalitetu pa im je „rok trajanja“ značajno smanjen. Zbog slabijeg kvaliteta i niske cene ova roba veoma brzo završi kao otpad.

Međutim nova filosofija nazvana „Spora Moda“ je ubrzo uzburkala modnu industriju. Godine 2007. je Kejt Flečer plasirala ideju Spore Mode kao protivtežu brzoj modi. Ovde se radi o svesnijoj potrošnji, načinu života, pa samim tim i dizajnu i proizvodnji.

Poslovni model Spore Mode je fokusiran na kvalitet, svestan uticaja svoje proizvodnje na društvo, ekosistem i radnu snagu. Kejt Flečer: „Spora Moda je izbor, informacija, kulturološka raznolikost i identitet. Zahteva kombinaciju brze i maštovite promene i kreativnog (modnog) izraza kao i dugotrajnost, odnosno kvalitet proizvoda„. Kejt se bavi dizajnom, radi kao profesor, istraživač, ima dosta naučnih radova na temu modne industrije.

Brendovi koji su usvojili poslovni model Spore Mode grade odnose koji nisu samo profitabilni, već su doprinos kako kupcima, tako i svima koji su uključeni u lanac proizvodnje i plasmana. Oni ne postavljaju nerealistične ciljeve zaposlenima kao što je to neretko slučaj kod kompanija koje su usvojile poslovni model Brze Mode. Spora Moda je poslovni koncept odgovornog, fer i holističkog odnosa prema svim učesnicima u procesu proizvodnje, životnoj sredini i kupcima. Upravo se zato koncept Spore Mode često poistovećuje sa održivom modom.

Prvobitna ideja poslovnog modela Brze Mode nije sa lošom namerom. Upravo su navedeni brendovi primer kako je moguće započeti transformaciju prvobitnog poslovnog modela Brze Mode u održiviju formu. H&M aktivno radi na reciklaži i proizvodnji odevnih predmeta od recikliranih ili veštačkih materijala. Imaju kolekciju od materijala na bazi veštačkih vlakana proizvedenih od pomorandžine kore. Primark je otvaranjem pogona u Bangladešu, Indiji i Turskoj omogućio fer plate zaposlenima, dobre uslove rada i pokrenuo edukativne programe za zaposlene i članove njihovih porodica.

Gde smo mi kao kupci u svemu ovome? Važno je da svako od nas postavi jasne granice. Iz perspektive kupca, Spora Moda znači izbor kvalitetnih i vanvremenskih odevnih predmeta koje možemo nositi dugo, ali tako da njihove cene uklapaju u naš budžet.

Koncept Modne Kapsule je jedan vid podrške Sporoj Modi. Sa šest do deset odevnih predmeta možemo formirati modnu kapsulu za čitavu sezonu. Jedan primer poslovne modne kapsule je u videu.


Fotografije su preuzete sa Pexels.com

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *